FÄRDIG ATT SERVERA.
Bulldegen:
50g Jäst
2 1/2 dl Minimjölk (gul)
100g kesella vanilj 7.5%
1/2 dl flytande honung
1dl ljus sirap
7-10 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1/2 dl linfrön
1 tsk salt
1 tsk psyllifrön
Fyllning:
100g kesella vanilj 7.5%
1/2-1 dl frysta eller färska blåbär
kanel
vaniljsocker
3st hackade mandlar
1 uppvispat ägg till att pensla bullarna
Gör såhär:
Sätt på ungen på 250grader. Sedan smular du ner jästen i en bunke eller om det är i påse häller du bara i jästen. Medans värmer du upp mjölken tills den blir fingervarmt och häller sedan i vanilj kesellan (100g) och blandar ihop det och sedan häller i det i bunken där jästen ligger. Efter det och efter du blandat lite så häller du i honungen, sirap, kardemumma, salt och sedan rör om. Efter det så häller du i linfrön, psyllifrön och mjölet lite i taget. Efter det jobba med degen ett tag och sedan låter du den jäsa i cirka 30min. När den jäst blandar du yttrligare 100g kesella vanilj med blåbären. Så när du kavlat ut degen smetar du på det. Samt kanel och vaniljsocker i egen mängd. Därefter rulla ihop den försiktigt eftersom det är väldigt "såsigt". Efter du skärt bitar och lagt dom i former ska dom jäsa i ännu 30min. Efter det ska dom in i ungen och stanna där en cirka 10min sen var det klart!
(blåbären är orsaken till färgen)
Tycker att dom blev väldigt osöta och nyttiga. Men dom var ändå
ganska goda faktiskt. Men om du bill ändå ha något sött så lägg till
glass eller en klick vispad vaniljsås. Om du el vispar ett tag blir den
tjock som grädde.!